[Sâmbătă] Nora lui Eli și I-Cabod

A pus copilului numele I-Cabod (Nu mai e slavă), zicând: „S-a dus slava din Israel!” Spunea lucrul acesta din pricina luării chivotului lui Dumnezeu și din pricina socrului și bărbatului ei. (1 Samuel 4:21)

Nora lui Eli este menționată în treacăt într-un singur episod biblic, doar o singură dată. Este prezentată ca o femeie anonimă, ducându-și viața tăcut la umbra celebrului socru și titratului ei soț. Cu toate acestea, scoaterea ei la lumină inaugurează din punct de vedere narativ o nouă epocă, perioada fără slavă din istoriografia lui Israel. De ce și-a gravat totuși propriul epitaf în numele copilului ei?

Contextul istoric în care și-a dus existența a fost marcat de frământări politice și de decadență morală. Superstiția religioasă a condus la ducerea chivotului pe câmpul de luptă, având ca rezultat un dezastru răsunător: „Din Israel au căzut treizeci de mii de oameni pedeștri” (1 Samuel 4:10). Vestea a străpuns cetatea Silo ca un fulger, doborând la pământ ultimele speranțe din Israel. Potrivit raportului purtătorului de vești (v. 17), dezastrul național cuprindea ierarhic (1) înfrângerea militară, (2) decesul lui Hofni și Fineas și (3) luarea chivotului.

Prin contrast, reacțiile dramatice ale lui Eli și ale nurorii sale îi descoperă cititorului o ierarhie a valorilor inversată. La apusul vieții, Eli tezauriza chivotul mai presus de orice: „Inima îi era neliniștită pentru chivotul lui Dumnezeu” (v. 13). Tocmai această contopire cu soarta chivotului a declanșat procesul ireversibil al destinului său: „Abia a pomenit de chivotul lui Dumnezeu, și Eli a căzut… și-a rupt ceafa și a murit…” (v. 18). În același fel, dar în floarea vieții, nora lui Eli își trăiește viața centrată asupra slavei lui Dumnezeu. Sub șocul evenimentelor și al pierderii irecuperabile, numele-epitaf dat copilului nu doar că a inaugurat deșertăciunea noii ere, dar a vestit peste veacuri că orice lucru își derivă substanța doar dacă este realizat în armonie și pentru slava lui Dumnezeu.

Daniel Olariu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

Material preluat de pe devotionale.ro.