[Luni] Ioas, Tatăl lui Ghedeon

Domnul a zis lui Ghedeon: „Dărâmă altarul lui Baal, care este al tatălui tău!”… Ioas a spus: „Dacă Baal este un Dumnezeu, să-și apere el pricina.” (Judecătorii 6:25,31)

Avea ani buni de căsnicie și își promisese că va fi un lider spiritual credincios peste familia lui. Nu era ușor să fii tatăl unei familii israelite numeroase în acea vreme când evreii traversau o perioadă grea, cunoscută ulterior ca vestita criză economică de șapte ani. Popoarele din jur produceau pagube mari în gospodăriile și pe câmpurile evreilor. În aceste condiții, când vrăjmașii prădau și luau, Ioas era chemat să nu uite că Domnul era cel care oferă și susține. Însuși numele Ioas însemna Domnul a dat.

„Tatăl lui Ghedeon, Ioas, care se făcuse părtașla apostazia concetățenilor săi, ridicase un altar pentru Baal la Ofra, unde locuia, altar la care poporul de acolo venea și se închina… Ghedeon a primit porunca să dărâme altarul… Mare a fost furia oamenilor când au venit a doua zi dimineața să se închine lui Baal. L-ar fi omorât pe Ghedeon, dacă Ioas nu l-ar fi apărat pe fiul său.” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, pp. 558–559)

Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață. Ioas nu excelează în spiritualitate, dar se dovedește un tată protector, folosind o abordare inspirată.

O parte a ritualului de trecere la maturitate a unui tânăr indian american presupune ducerea acestuia într-o pădure, unde este lăsat singur noaptea, legat la ochi și așezat pe o buturugă. Acesta nu are voie să se dezlege la ochi până la răsăritul soarelui și nici nu poate cere ajutorul cuiva. În timpul nopții, tânărul este terifiat, auzind tot felul de sunete ale animalelor, freamătul copacilor sau chiar oameni care ar putea să-i facă rău. El însă stă acolo, știind că este singura cale de a fi cu adevărat bărbat. La finalul unei nopți îngrozitoare, proba se încheie. Tânărul își ridică eșarfa care îi acoperă ochii. Abia atunci îl vede pe tatăl său stând pe o altă buturugă, nu departe de el. A fost acolo toată noaptea și ar fi fost oricând pregătit să își apere fiul de un eventual pericol.

Azi, Tatăl ceresc va veghea ca să te ajute să Îl asculți, spre mântuirea ta!

Marian Ciurtin, pastor-asistent, Conferința Muntenia

Material preluat de pe devotionale.ro.