Îngerii, în vizită în Sodoma – dev. vineri

Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot… (Luca 17: 28)

Unul dintre cele mai dramatice momente despre care vorbește Vechiul Testament se găsește în cartea Geneza, la capitolul 19, unde ni se spune cum au fost distruse cetățile Sodoma și Gomora.

Geneza 19:23-25 prezintă dramatismul evenimentului respectiv: „Răsărea soarele pe pământ când a intrat Lot în Ţoar. Atunci, Domnul a făcut să plouă foc şi pucioasă din cer de la Domnul, peste Sodoma şi Gomora. Astfel, El a distrus acele cetăţi, toată câmpia, toţi locuitorii cetăţilor, precum şi ceea ce creştea pe pământ.”

Despre acest moment amintește chiar Mântuitorul Hristos: „Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, se va întâmpla aidoma: oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, zideau, dar, în ziua când a ieşit Lot din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă din cer şi i-a pierdut pe toţi. Tot aşa va fi şi în ziua când Se va arăta Fiul omului” (Luca 17:28-30).

Dacă suntem atenți la afirmația Lui, Isus ne spune că, înainte de a doua Sa venire, va exista același tip de comportament.

Interesant este că soarele a răsărit ca în fiecare zi, de parcă totul urma să fie normal, și în ziua când focul și pucioasa au distrus acele localități.

Ellen G. White spune ce a dus la distrugerea acestor cetăți: ,,Sodoma era plină de veselie și petreceri, de banchete și beție. Pasiunile cele mai josnice și cele mai brutale erau fără frâu. Oamenii Îl nesocoteau fățiș pe Dumnezeu și Legea Sa și se complăceau în fapte de violență. Deși aveau înaintea lor exemplul oamenilor de dinainte de potop și cunoșteau felul în care mânia lui Dumnezeu se manifestase în nimicirea lor, cu toate acestea ei au mers pe aceeași cale a nelegiuirii.” (Patriarhi și profeți, cap. 14)

Privind la experiența lui Lot, noi, cei de azi, ar trebui să învățăm din lecțiile trecutului, pentru că, dacă nu vom învăța, vom fi luați prin surprindere ca și ei. De aceea, Mântuitorul Hristos ne avertizează prin această întâmplare, similară cu cea a lui Noe din timpul potopului.

Daniel Popa, pastor, Conferința Muntenia

Material preluat de pe devotionale.ro.