Isus, al doilea Adam – devoțional duminică

„Cei ce M-a trimis este cu Mine; Tatăl nu M-a lăsat singur, pentru că totdeauna fac ce-I este plăcut” Ioan 8:29

Deşi născându-Se în această lume Isus a luat trup omenesc. El n-a fost niciodată un păcătos; El n-a păcătuit niciodată. Uneori noi ne întrebăm dacă Isus a fost ca Adam de dinainte de cădere sau de după cădere. Discuţii pe tema aceasta pot continua la nesfârşit. Dar, într-un fel este o întrebare greşită, pentru că în unele privinţe Isus a fost ca Adam de dinainte de cădere, iar în altele ca Adam de după cădere. Şi aşa se face că întrebarea devine complicată. Isus a fost ca Adam de după cădere în privinţa puterilor Lui fizice, mentale şi morale (Hristos Lumina Lumii, p. 117). Dar Isus a fost ca Adam de dinaintea căderii în privinţa desăvârşirii.

Isus a fost tot atât de vulnerabil ca şi Adam. Asta înseamnă că El putea fi ispitit; că El putea să se lase pradă ispitei; că El putea să cadă şi să păcătuiască. Dar în El nu s-a găsit păcat. „Nici o urmă de păcat n-a mânjit chipul lui Dumnezeu în El [Isus], și totuşi El n-a fost scutit de ispite” Hristos Lumina Lumii, p. 71.

Aceasta înseamnă că El a avut o natură spirituală, mai bine zis o latură spirituală a naturii Sale, care nu avea în ea nici o înclinaţie spre păcat. Natura spirituală a lui Isus n-a avut tendinţă spre păcat. Aspectul spiritual al naturii lui Isus nu a cuprins dorinţa de a păcătui. Poţi tu să spui asta despre tine? O poţi măcar spune despre oricine altcineva care s-a născut în această lume de la Adam încoace? Nu, natura noastră spirituală este decăzută.

A avut atunci Isus vreun avantaj asupra noastră? Desigur. Luca 1,35 ne spune că El a fost născut Sfânt. Noi n-am fost născuţi aşa. Isus n-a fost niciodată ispitit să rămână în păcat. Aceasta este una din cele mai puternice ispite pentru noi. Sunt oameni care s-au luptat ani de zile cu pofta de păcat – este o luptă grea. Isus n-a avut de dus o astfel de luptă. Isus a urât păcatul. El a urât păcatul încă din copilărie. Tu nu poţi spune asta despre tine. Acestea au fost avantajele Lui.

Dar în Hristos Lumina Lumii, pagina 119, ni se spune că Isus n-a avut nici un avantaj faţă de noi! Cum putem explica asta? Isus n-a folosit niciodată avantajul pe care L-a avut de a se fi născut Dumnezeu. El Şi-a trăit viața aşa cum şi noi trebuie să ne-o trăim, depinzând de Tatăl Său şi de legătura cu El.

Material preluat de pe devotionale.ro.