O atitudine de recunoștință

Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu? Nădăjduieşte în Dumnezeu, căci iarăşi Îl voi lăuda; El este mântuirea mea şi Dumnezeul meu. – Psalmii 42:11

Din când în când mă trezesc mai prost dispusă. Adesea dau vina pe schimbările hormonale sau pe vreme. Devin mai sensibilă, mai neliniştită, mai predispusă să plâng şi mai nerăbdătoare cu mine sau cu ceilalţi. Ai avut şi tu vreodată acest simţământ? Când mi se întâmplă acest lucru am învăţat să mă opresc şi să mă întreb: De ce mă simt aşa? Ce gânduri ar putea declanşa aceste emoţii? Am observat că pot accentua aceste simţăminte prin negativitate şi gânduri neplăcute. Cu cât ne concentrăm mai mult asupra noastră şi asupra simţămintelor noastre negative, cu atât ne simţim mai rău.

Vorbind cu femei din mai multe părţi ale lumii, mi-am dat seama că nu sunt singură. Putem face ca poverile vieţii să fie de două ori mai grele prin „continua anticipare a necazului”, care aduce „nefericire” asupra noastră şi aruncă o umbră şi asupra celor din jur. (Ellen G. White, Divina vindecare, pp. 247-248, în orig.) Viaţa noastră va fi cuprinsă de depresie şi nelinişte.

Vestea bună este că există un antidot. Se numeşte recunoştinţăi! Studiile sugerează că persoanele care au o „listă de mulţumire” au o sănătate mintală mai bună decât cei care nu au o astfel de listă. De fapt, făcând anumite studii de cercetare în rândul persoanelor care au suferit o traumă în copilărie am observat că cei care au o atitudine de recunoştinţă au resimţit o sănătate mintală şi fizică mai bună mai târziu în viaţă în comparaţie cu cei care nu au această atitudine. Acest antidot nu este nou. Pana inspirată spune: „Nimic nu exercită o influenţă mai mare pentru favorizarea sănătăţii sufletului şi trupului ca spiritul de recunoştinţă şi laudă.” (Ibidem, p. 251, în orig.) Când sunt tristă, îmi place să mă concentrez pe făgăduinţele lui Dumnezeu. „Pacea lui Hristos, la care aţi fost chemaţi (…), să stăpânească în inimile voastre şi fiţi recunoscători” (Coloseni 3:15).

Ia-ţi doar cinci minute să enumeri binecuvântările. La sfârşitul acestei zile, scrie trei lucruri care au mers bine – şi ceva care nu s-a întâmplat, aşa cum îţi era teamă că se va întâmpla. Concentrează-te pe binecuvântări. (Dacă te concentrezi pe ceea ce nu ai, vei avea mai puţin.) Repetă zilnic acest lucru.

Imaginează-ţi că Dumnezeul nostru iubitor te îmbrăţişează. Doar odihneşte-te în braţele Lui. Mulţumeşte-I pentru dragostea Lui. Recunoştinţa ta şi cântecele de laudă să se înalţe spre cer ca un parfum plăcut mirositor. Apoi vei observa că Dumnezeu îţi va dărui un zâmbet pe faţa ta.

Katia Garda Reinert


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.