Semnificația cuvântului

Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul. – 1 Ioan 3:18

Ai numărat vreodată multele nuanţe şi înţelesuri ale cuvântului „iubire”? Eu am încercat, dar acest cuvânt are mai multe sensuri în situaţii diferite. Prima dată să analizăm câteva moduri de folosire zilnică ale acestui cuvânt.

Desigur, iubirea poate exprima o profundă şi gingaşă afecţiune pe care cineva o simte faţă de altă persoană, ca, de exemplu, iubirea dintre membrii familiei şi prieteni. Cu toţii am spus: „îmi iubesc sora” sau: „îmi iubesc copiii”. Acelaşi cuvânt poate simboliza o legătură emoţională puternică pe care cineva o are cu un prieten: „îi iubesc pe Susie şi pe Tom; sunt cei mai buni prieteni ai mei.” Nu am auzit acelaşi cuvânt folosit pentru a indica un ataşament puternic faţă de un obiect sau un animal, ca de exemplu: „îmi iubesc camera foto” sau: „îmi iubesc căţelul”? De asemenea, folosim acest cuvânt pentru a exprima bucuria pe care o simţim când vedem sau experimentăm ceva: „Iubesc zilele însorite, florile şi curcubeul.” Oare nu folosim acest cuvânt pentru a ne exprima recunoştinţa sau aprecierea pe care o avem faţă de calităţile pozitive ale unor oameni: „Iubesc/îmi place blândeţea şi zâmbetul ei”?

Cuvântul „dragoste” este cel mai frecvent folosit pentru a descrie dorinţa sau atracţia puternică dintre două persoane de sex opus, deşi poate sugera şi un simţământ de respect, angajament şi devotament: „II iubesc pe soţul meu.” Soţul meu ştie exact la ce mă refer, pentru că gesturile mele de iubire faţă de el îmi susţin cuvintele.

Totuşi, ce vrem să spunem când afirmăm că Îl iubim pe Dumnezeu? Sunt sigură că exprimarea acestui sentiment indică nu doar sensurile enumerate mai sus, ci mult mai mult. Când îl iubim cu adevărat pe Dumnezeu, oare nu îl respectăm, de asemenea, pentru că El este Creatorul şi Răscumpărătorul nostru? Când spunem că Îl iubim înseamnă că Îl suntem devotaţi şi că ne angajăm să facem voia Lui. Ne bucurăm de părtăşia cu El mai mult decât de părtăşia cu oricine altcineva.

Întrebarea este: Faptele noastre susţin ceea ce rostim: „Doamne, Te iubesc”? Îl pot vedea alţii la lucru în viaţa noastră? Îi iubesc pe ceilalţi, inclusiv pe vrăjmaşi, aşa cum mă iubeşte El?

Doamne, ajută-mă ca acţiunile mele să exprime – faţă de Tine şi de cei din jur – iubirea profundă pe care o am pentru Tine.

Rhodi Alers de Lopez


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.