[joi, 25 iunie]

 

 

Cum alegi ce muzică să asculți? De multe ori nu suntem conștienți de criteriile după care să alegem. „Sună bine.” „Mă simt bine când o ascult.” „Prietenul meu mi-a dat CD-ul acesta.” Dar criteriile acestea nu sunt suficiente. Dacă vrei să asculți muzică mai multe ore pe zi, trebuie să știi cum să alegi ceea ce vrei să asculți.

 

Lărgește-ți orizontul. Încearcă să asculți stiluri de muzică pe care nu le preferi. Ascultă apoi și muzica ta preferată. În tot acest timp, pune-ți următoarele întrebări: Despre ce vorbesc versurile? Se potrivesc cu credința mea creștină? Ce impact are muzica aceasta asupra sentimentelor mele (Muzica are întotdeauna un impact asupra sentimentelor – ea se adresează direct emoțiilor, își croiește drum spre comorile ascunse ale sufletului, stabilind un contact direct cu sentimentele profunde.) și asupra întregului organism (asupra aparatului circulator, efecte de diminuare a oboselii fizice și psihice etc.)? Fă o evaluare serioasă. Trebuie să renunți la vreun CD din colecția ta, fiindcă se interpune între tine și Dumnezeu? Există vreun cântec de laudă pe care îl poți adăuga la lista cu melodiile preferate care te pot apropia de Dumnezeu?

 

Nu uita că, deoarece elementele tipice ale muzicii rock (de exemplu): ritmul accentuat („beat”), repetarea monotonă a unor părți de melodie, armonie și ritm, volumul exagerat și formele de exprimare dezordonate, extatice, sunt în conflict cu ordinea pusă de Dumnezeu în tot ce a creat. Acest gen de muzică produce adesea efecte amețitoare, hipnotice, transpune în transă și în extaz distrugător și, deoarece muzica „rock” are prea multe efecte negative, chiar dacă versurile sunt creștine, nu poate exista o muzică rock creștină, sub pretextul că tineretul este mai ușor atras la Evanghelie.

 

Potrivit Spiritului Profetic, muzica religioasă trebuie:

– să nu abată spiritul de la devoțiune;

– să nu constituie un divertisment;

– să nu fie pasională;

– să nu facă apel la emoții ieftine;

– să nu fie pervertită prin maniere lumești de interpretare sau prin prelucrări după gusturile ieftine ale unor mode;

– să nu fie frivolă;

– să nu fie sub forma unor cântece ușoare, care să-l exalte pe om;

– să fie o jertfă desăvârșită din toate punctele de vedere: construcție, conținut spiritual, interpretare;

– să fie solemnă.