Vești misionare – 13 martie 2021

Jug nepotrivit

de Chang Zeng-Mei

Nu am vrut să mă căsătoresc cu soțul meu, deoarece am fost crescută ca adventistă de ziua a șaptea, iar el aparținea altei confesiuni creștine din sudul Taiwanului. Însă părinții noștri voiau să ne căsătorim, iar noi trebuia să ne supunem lor.

Așadar, i-am spus viitorului soț, Wu Ming-Huang: „Ne putem căsători, dar nu o să-mi schimb religia.” El nu avea nicio problemă cu asta.
Dar apoi am început să discutăm despre nuntă. Eu voiam să fie ținută într-o biserică adventistă, dar el a spus: „Nu! Eu sunt soțul, așadar ar trebui să o ținem în biserica mea.” Am încercat să ajungem la un compromis. „Atunci să facem nunta afară, să nu fie în nicio biserică”, i-am spus, „dar trebuie să o oficieze un pastor adventist.”
Am tot discutat fără niciun rezultat. În cele din urmă, i-am spus: „Dacă nu e oficiată de un pastor adventist, eu nu mă căsătoresc cu tine.” I-a cerut sfatul mamei lui, iar ea și-a dat permisiunea pentru un pastor adventist. Numai că ea avea planuri secrete. S-a gândit că după nuntă o să mă alătur credinței ei. Voia să-l schimb și pe fiul ei, care bea.
Ideea de a mă căsători în afara religiei nu-mi aducea niciun confort și i-am spus lui Ming-Huang. Însă, până în acel punct, tot satul știa deja despre nuntă. Dacă o anulam, ne pierdeam onoarea. Ming-Huang a devenit adventist, ca să nu se compromită. Cu o lună înainte de nuntă, a urmat studii biblice și a fost botezat. N-am să uit niciodată ziua aceea. În timp ce ieșea din apă plângea, deoarece voia să se căsătorească, dar nu voia să-și părăsească vechea viață de băut.
Ming-Huang era distrus. Căsătorindu-se cu mine, a pierdut mult din propria stimă de sine. În timpul primelor șapte luni de căsătorie, l-am hrănit cu mâncare sănătoasă și l-am învățat cum să trăiască o viață sănătoasă. Vecinii noștri au observat că nu mai era ca înainte. „Ești un alt om”, îi spuneau ei.
Cu toate acestea, Ming-Huang nu voia să fie un om nou. După ce s-a născut fiica noastră, s-a apucat din nou de băut.
Au trecut zece ani și am avut și o a doua fiică. Aveam multe conflicte legate de credință. Într-o zi a fost prea mult și mi-am luat cei doi copii, bebelușul și pe fata de zece ani, și am mers acasă la niște prieteni. Voiam ca soțul meu să fie singur în casă ca să simtă cam cum ar fi să divorțeze.
Ming-Huang nu voia să divorțeze. M-a căutat trei zile și, după ce m-a găsit, și-a schimbat abordarea. A devenit cu adevărat un om nou.
Astăzi, este un soț și tată iubitor. De asemenea, este prezbiter în biserică. Oricum, nu aș urma din nou această cale „misionară”. M-am căsătorit cu el pentru că am crezut că-l pot schimba cu ajutorul lui Dumnezeu. Dar Biblia are dreptate în 1 Corinteni 6:14: „Nu vă înjugați la un jug nepotrivit.” Este mai bine să te căsătorești cu cineva din credința ta. Solomon, cel mai înțelept om din lume, a învățat această lecție pe calea cea grea. Și eu, de asemenea.