Agenți ai iertării


„Te rog pentru copilul meu pe care l-am născut în lanțurile mele, pentru Onisim.” (Filimon 10)

Ascultă ediția audio aici.

Copil fiind, aveam o problemă sâmbăta la biserică. Ajunși acolo, noi, băieții, ignoram regula de a arunca guma de mestecat la intrare. O ascundeam în gură, iar mai apoi, pe ascuns, o mestecam în timpul serviciului divin. Problema era că își pierdea gustul foarte repede. Ce să mai faci cu guma? Aici ajuta designul scaunelor, care aveau un loc unde le puteam îndesa – sub mânerele de lemn susținute de țevi de metal. Apoi, intendentul a descoperit nesimțirea noastră. Au urmat mustrări publice și private.

Este inevitabil ca neastâmpărul copiilor să producă pagube, uneori mai mari, alteori mai mici. Cred că fiecare credincios s-a pomenit nemaisuportând pereții mânjiți, geamurile sparte, curățenia ignorată de copiii și tinerii bisericii. Puțini însă au darul de a mustra în așa fel, încât copiii să nu simtă ură și frustrare. Mai mult, chiar dacă unele pagube sunt mari (instrumente muzicale stricate, zugrăveli ruinate etc.), niciodată să nu le dai tinerilor impresia că au făcut un lucru care nu se poate ierta decât cu penitențe nesfârșite.

Modul în care iertarea le este acordată este fix modul în care ei vor învăța adevărul despre iertarea divină. Aceasta vine în urma recunoașterii greșelii. Nu stoarce de la copii păreri de rău forțate! Vorbește-le responsabil, arată-le efectele negative și apoi așteaptă autenticitate în părerea de rău! Forțând scuzele și promisiunile de a nu mai face, doar vei denatura modelul iertării divine. Părinții și membrii sunt cei care îi pot învăța eficient pe copii și tineri ce înseamnă iertarea autentică.

Suntem cu toții în postura de a fi pedagogi ai iertării divine pentru copiii bisericii. Ridică-te la înălțimea pe care Domnul o cere! Dăruiește-te celor mai mici de dragul viitorului unei biserici iertate!

Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai!

Provocare:

Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

Paul Balaban
Conferința Banat

 



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.